Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 39 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Τρ,  25 Σεπτεμβρίου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: Πολιτιστικός Τουρισμός και ο ρόλος των Επιμελητηρίων 
 :: Η ΚΕΡΚΥΡΑ ΩΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ 
 :: ΣΧΕΡΙΑ ή ΦΑΙΑΚΙΑ ή ΚΕΡΚΥΡΑ 
 :: Πολιτισμός και Ανάπτυξη 
 :: ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (2002) 
 Counter
Page visited:14504_times
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πολιτισμός και Ανάπτυξη
Είναι κοινή διαπίστωση ότι στις μέρες μας η τουριστική ανάπτυξη μιας περιοχής  δεν μπορεί να στηριχθεί μόνον στις φυσικές ομορφιές, στο επίπεδο των προσφερομένων υπηρεσιών  και τις  δυνατότητες για  σπορ,  διασκέδαση και ήλιο.
 

Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά στοιχεία του φυσικού ή και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, αλλά ο σημερινός και ιδίως ο μελλοντικός ταξιδιώτης και μάλιστα εκείνος ο οποίος διαθέτει υψηλότερο εισόδημα και κατά τεκμήριο υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο αναζητά όλο και  περισσότερο την δημιουργική εκμετάλλευση του χρόνου των διακοπών  κυρίως μέσα από την  βίωση πολιτιστικών δρώμενων συνδεδεμένων με την ιδιαίτερη πολιτισμική ταυτότητας κάθε τόπου: Μία επικοινωνία με το μύθο και την ζωή.

 Ζητά να συμμετάσχει σε γεγονότα που θα τον συνδέσουν με το ιστορικό, μυθολογικό, λαϊκό, καλλιτεχνικό γίγνεσθαι του τόπου που επισκέπτεται και την κατανόηση της αυθεντικής τοπικής πραγματικότητας.

Η ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού στις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ακύρωσε μηχανισμούς και δομές που είχαν αναπτυχθεί στα πρώιμα στάδια της τουριστικής ανάπτυξης την γνωστή εποχή των περιηγητών. Σήμερα στην εποχή του μεταμοντερνισμού επιστρέφει η ανάγκη για την ανάπτυξη τέτοιων δομών και μηχανισμών. Η Κέρκυρα σήμερα διαθέτει  δυνατότητες και  υποδομές  προκειμένου να απαντήσει στην πρόκληση αναδεικνύοντας το πολιτιστικό της «είναι»,να φανερώσει την  πλούσια παράδοσή της και να  προβάλλει έναν από τους  μεγαλύτερους μύθους της. Και μάλιστα εκείνον που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την έννοια και το περιεχόμενο της φιλοξενίας δηλαδή,  την ΟΔΥΣΣΕΙΑ του Ομήρου. Έναν από τους βασικότερους μύθους της Ευρωπαϊκής συνείδησης  και από τους σημαντικότερους και πιο γνωστούς της υφηλίου.

Ο μύθος  της Οδύσσειας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων  με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχει έρθει σε επαφή με τον Όμηρο. Μέσα από τις σπουδές , την επαφή  με το θέατρο, τον χορό, τον κινηματογράφο, τη μουσική, την λογοτεχνία. Μέσα από πλήθος έργων που έχουν σαν βάση ή έμπνευση τον μέγιστο ποιητή, τον Όμηρο.

Ένας ολόκληρος πλανήτης συγκινήθηκε, συμπόνεσε, δυναμώθηκε μέσα από τις περιπέτειες του πολύτροπου Οδυσσέα. Ο κόσμος ‘’ταξιδεύει’’ 4.000 χρόνια τώρα με αυτό το Ελληνικό και Οικουμενικό αρχέτυπο της περιπλάνησης και του Νόστου.

 Εκατομμύρια πρόσφυγες ή ξεριζωμένοι , ταυτίζονται, εκφράζονται και ανασαίνουν διαχρονικά μέσα από το Ομηρικό έπος. Περιπλανώνται και ταξιδεύουν σε αναζήτηση μιας Ιθάκης ελπίζοντας να συναντήσουν στο δρόμο τους εκτός από Λαιστρυγόνες ή Κύκλωπες, κάποια Φαιακία

Ο Ομηρικός πρωταγωνιστικός ήρωας έχει γίνει ένα σύμβολο πανανθρώπινο, παγκόσμιο, άμεσα αναγνωρίσιμο από τον καθένα χωρίς την ανάγκη άλλου προσδιοριστικού στοιχείου. Ο Οδυσσέας διαθέτει  ευδιάκριτο ίχνος, με απόλυτο κύρος, σχεδόν μοναδικό στην παγκόσμια μυθολογική μνήμη.

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal