Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 7 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Τρ,  25 Σεπτεμβρίου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: Παρέμβαση στη συζήτηση για την τροποποίηση του Αναπτυξιακού (2004) 
 :: Παρέμβαση στη συζήτηση για την τροποποίηση του Φορολογικού (2004) 
 :: Κερκυραϊκό Παρατηρητήριο Ανάπτυξης (2002) 
 :: ΕΠΤΑΝΗΣΑ : Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ, Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ (2000) 
 :: Η ανάπτυξη που δεν ήρθε. (21-11-2003 Εφημ.Ενημέρωση) 
 Counter
Page visited:12223_times
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Παρέμβαση στη συζήτηση για την τροποποίηση του Αναπτυξιακού (2004)
(Από την σκοπιά της Κερκυραϊκής Οικονομίας)
 

Στα πλαίσια του Φορολογικού Νομοσχεδίου ιδιαίτερης σημασίας για την Κερκυραϊκή οικονομία αποτελεί η φορολογική υποστήριξη της δημιουργίας Clusters.

Όπως σημεισαμε μια αύξηση  5-10% στην αγορά τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών αντισταθμίζει πολλαπλάσια μείωση αφίξεων

Για την φορολογική υποστήριξη της δημιουργίας δομών υποστήριξης της αύξησης επιτόπιας κατανάλωσης τοπικών προϊόντων προτείνουμε:

Στην περίπτωση δημιουργίας Clusters μεταξύ επιχειρήσεων του πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα (των κλάδων Ξενοδοχείας και Εστίασης) τα έσοδα από την  εντός του Cluster διακίνησης προϊόντων τα οποία καταναλώνονται στις εγκαταστάσεις των Ξενοδοχειακών Συγκροτημάτων και των Εστιατορίων απαλλάσσονται κάθε φορολογίας πλην του ΦΠΑ και εγγράφονται στα απαλλασσόμενα από υποχρέωση φόρου έσοδα των οικείων βιβλίων και οικονομικών καταστάσεων.

Η απαλλαγή ισχύει για όλους τους κρίκους της παραγωγής,  επεξεργασίας και μεταποίησης, προσφοράς και επί τόπου κατανάλωσης.

Το απαλλασσόμενο ποσό για κάθε στάδιο υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας το ύψος των αγορών επί τον μοναδικό συντελεστή κέρδους που ισχύει για κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Παράδειγμα 1.

Ξενοδοχειακή μονάδα αγοράζει από τοπικό παραγωγό ντομάτα αξίας 100 Ευρώ και έστω ότι ο συντελεστής κέρδους είναι 15%.

Η Ξενοδοχειακή μονάδα έχει αφορολόγητο έσοδο 100Χ(1+0,15)=115 Ευρώ.

 

Παράδειγμα 2.

Μεταποιητική Μονάδα αγοράζει από τοπικό παραγωγό λαχανικά αξίας 100 Ευρώ. Παρασκευάζει σαλάτες χρησιμοποιώντας διάφορα υλικά. Πωλεί σε Ξενοδοχειακή μονάδα σαλάτες αξίας 600 Ευρώ.. Έστω ότι ο συντελεστής κέρδους της μεταποιητικής είναι 12%.

Η Μεταποιητική μονάδα έχει αφορολόγητο έσοδο 100Χ(1+0,12)=112 Ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι οι πωλήσεις προς Ξενοδοχειακές μονάδες και μονάδες εστίασης είναι μεγαλύτερες από αυτό το ποσό. Η μονάδα εκδίδει σχετικό συνοδευτικό σημείωμα – βεβαίωση κατά την πώληση.

Η Ξενοδοχειακή μονάδα έχει επίσης αφορολόγητο 100Χ(1+0,12)Χ(1+0,15)=128,8

Παράδειγμα 1.

Μονάδα εστιατορίου αγοράζει από τοπική μεταποιητική μονάδα προϊόντα αξίας 100 Ευρώ και έστω ότι ο συντελεστής κέρδους είναι 17%.

Η μονάδα εστιατορίου έχει αφορολόγητο έσοδο 100Χ(1+0,17)=117 Ευρώ.

 

Στον κλάδο Ξενοδοχείων και Εστίασης μπορούν να προστεθούν:

-          Τα ξενοδοχεία.

-          Τα κάθε μορφής καταλύματα

-          Τα Εστιατόρια και κάθε μορφής παρασκευαστήρια τροφίμων για επιτόπου κατανάλωση.

 

Παρέμβαση στη συζήτηση για την τροποποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου

 

Είναι αληθές ότι η πορεία των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών έως σήμερα αποτύπωναν ένα έλλειμμα αναπτυξιακού σχεδιασμού. Πολλές φορές υπήρχε μεν στρατηγικό πλαίσιο το οποίο όμως καταστρατηγήθηκε είτε για την εξυπηρέτηση της συγκυρίας (π.χ. Ολυμπιακά έργα) είτε λόγω της αυτονόμησης των περιφερειακών κέντρων εξουσίας.

Βασικές  αρχές μιας αναθεώρησης του Αναπτυξιακού νόμου πρέπει να είναι :

-          Η στήριξη της περιφέρειας με αναστροφή του κλίματος εγκατάλειψης.

-          Η εκμετάλλευση του ήδη επενδεδυμένου πλούτου.

-          Ο σεβασμός σε κανόνες αειφορίας της ανάπτυξης.

Στα πλαίσια αυτά ακολουθούν μια σειρά από προτάσεις

1.      Είναι κατανοητό ότι στα υφιστάμενα πλαίσια δεν μπορούν να τεθούν αιτήματα διαφοροποίησης ζωνών. Όμως τέτοιες  προτάσεις θα πρέπει σύντομα να συζητηθούν αφού περί τα τέλη του επόμενου έτους αναμένεται να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναθεώρηση του πλαισίου.

2.      Ο διαχωρισμός νέων και παλαιών επενδύσεων να καταργηθεί.

3.      Η σύνδεση επένδυσης  και νέων θέσεων εργασίας να αναθεωρηθεί. Να ληφθεί υπόψη και η διατήρηση θέσεων εργασίας.

4.      Για τις τουριστικές επενδύσεις, να προβλέπονται οι ίδιες ενισχύσεις, όπως για τις υπόλοιπες κατηγορίες και να αρθούν  απαγορεύσεις και δυσλειτουργίες.

5.      Η νησιωτικότητα να ληφθεί υπόψη στο μέτρο του δυνατού και να περιληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των σχετιζομένων προβλημάτων.

6.      Να ενσωματωθούν νέες τάσεις της Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας.

Αναλυτικές Προτάσεις

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ

1.      Να ενταχθεί στον αναπτυξιακό η λογική των αγροτικών επιχειρήσεων , των αγροτικών συνεταιρισμών με επιχειρηματική και όχι συνδικαλιστική λογική, καθώς και η λειτουργική επέκταση μεταποιητικών επιχειρήσεων στην αγροτική παραγωγή. (Δημιουργία Αγρο-Διατροφικού Cluster)

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

1.      Η μετατροπή υφιστάμενων ατομικών επιχειρήσεων που λειτουργούν πάνω από πέντε χρόνια σε εταιρεία πρέπει να υπάγεται στην δέσμη κινήτρων.

2.      Η μεταφορά επιχειρήσεων σε οργανωμένα ΒΙΟΠΑ και ΒΙΟΠΕ να αποτελεί συνολικά επιλέξιμη δαπάνη και να υπάγεται στην δέσμη κινήτρων για το σύνολο των επιχειρήσεων.

3.      Να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο οι επενδύσεις για ίδρυση, επέκταση και εκσυγχρονισμό ναυπηγο-επισκευαστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων ναυπηγήσεως σκαφών αναψυχής ειδικά σε νησιωτικές περιοχές. (Η ταχεία ανάπτυξη της Αδριατικής δημιουργεί ευκαιρίες ειδικά στα Ιόνια νησιά και την Δυτική Ελλάδα)

4.      Να υπαχθούν στον αναπτυξιακό νόμο τα κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικής λειτουργίας όπως κέντρα διαχείρισης κλήσεων (Call Centers), κέντρα υποστήριξης και απομακρυσμένης υποστήριξης (Support & TeleSupport Centers), κέντρα εξ αποστάσεως εργασίας (Telework Centers), ιδεατές επιχειρήσεις (Virtual Enterprises, Virtual Travel Agencies ).

5.      Μέτρα ενίσχυσης της δημιουργίας λειτουργικών ομάδων (Clustering) όπως   ομίλων, συνεταιρισμών, συνδέσμων, δικτύων κλπ, μεταξύ επιχειρήσεων. Στα μείγματα επιχειρήσεων να αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη και η συμμετοχή  εμπορικών επιχειρήσεων, αγροτικών επιχειρήσεων και  επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών. Να επιχορηγηθεί το σύνολο των δράσεων ίδρυσης, οργάνωσης και βελτιστοποίησης των συμμετεχουσών επιχειρήσεων. (Για το ειδικό ενδιαφέρον της Κέρκυρας βλέπε την παρέμβαση για το φορολογικό)

ΕΜΠΟΡΙΟ και ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Η εμπορική δραστηριότητα δεν περιλαμβάνεται στους ευεργετούμενους μπορούν όμως να περιληφθούν ειδικές δράσεις μη αμιγώς εμπορικού χαρακτήρα.

Προτείνουμε να περιληφθούν στον νέο νόμο:

1.      Η κατασκευή σύγχρονων και πιστοποιημένων χώρων αποθήκευσης.

2.      Οι Επενδύσεις στους τομείς  που αφορούν εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε υπηρεσίες logistics, third-party logistics (3pl) & fourth-party logistics (4pl).

3.      Τα συστήματα διαχείρισης και συν-διαχείρισης αποθεμάτων εμπορικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων επιχειρηματικής υποστήριξης (ανταλλακτικά κλπ) ειδικά νησιωτικών περιοχών. (Άρση απομόνωσης)

4.      Να επανεξεταστεί το καθεστώς που διέπει τις ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις και να δοθεί η δυνατότητα υπαγωγής στο νόμο σε ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις  που δραστηριοποιούνται ενδονομαρχιακά σε νησιωτικές περιοχές (π.χ. Παξοί, Διαπόντια Νησιά κλπ).

5.      Να επανεξεταστεί το καθεστώς που διέπει τις αερομεταφορές και ειδικά τις εταιρείες διακίνησης εισερχόμενου τουρισμού με προορισμό μικρά νησιά.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

1.      Να καταργηθεί η εξαίρεση που αναφέρεται σε παραδοσιακούς οικισμούς με διασφάλιση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η εξαίρεση να ισχύσει μόνο για νέες κατασκευές και μόνο στα όρια των παραδοσιακών οικισμών.

2.      Να μην απαιτούνται ειδικές γνωματεύσεις παραδοσιακότητας για κτίσματα του παραδοσιακού οικισμού που μετατρέπονται σε τουριστικές μονάδες με διασφάλιση της αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας.

3.      Να μην εφαρμόζονται όρια χρηματοδότησης ανά νέα θέση εργασίας για επενδύσεις μετατροπής παραδοσιακών κτισμάτων σε καταλύματα υψηλών προδιαγραφών. (υψηλό κόστος , λίγες κλίνες άρα λίγες θέσεις εργασίας)

4.      Να αρθεί το χρονικό όριο των εφτά ετών λειτουργίας για την επανα-υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο για τις ξενοδοχειακές μονάδες. Το χρονικό όριο να οριστεί ίσο με τέσσερα έτη.

5.      Το ποσοστό της επιδότησης για τον εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών μονάδων να ανέλθει στο 45%.

6.      Ειδικότερα για τις τουριστικές υποδομές  πρέπει να καταργηθούν ή να διαφοροποιηθούν από το σύστημα αξιολόγησης τα κριτήρια της κατηγορίας, της περιοχής, και του τρόπου άντλησης της ίδιας συμμετοχής (αποθεματικό, κέρδη) καθώς και το κριτήριο  της εμπειρίας.

7.      Να καταργηθεί η απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών της εταιρείας που επιδοτείται ή έστω να εφαρμόζονται  μόνο στο ποσοστό των μετοχών που αναλογούν στο ύψος της επιδότησης.

8.      Στις περιπτώσεις επενδύσεων ίδρυσης, επέκτασης – ποιοτικής αναβάθμισης και αναπροσανατολισμού τουριστικών  υποδομών τα κατώτερα όρια επένδυσης να είναι μειωμένα κατά 50%  όταν πρόκειται για επενδύσεις σε πολύ μικρά νησιά.

ΚΑΤΑΘΕΣΗ και ΕΓΚΡΙΣΗ

Να απλοποιηθεί η διαδικασία κατάθεσης πρότασης και να περιοριστούν τα δικαιολογητικά σε:

1.      Τεχνικό Δελτίο Έργου και υποέργων ( όπως λειτουργεί στο Γ ΚπΣ)

2.      Τεχνικοοικονομική μελέτη

3.      Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του N. 1599/ 86 του φορέα επένδυσης

4.      Υπεύθυνη δήλωση των στοιχείων τεκμηρίωσης της δυνατότητας κάλυψης της ιδίας συμμετοχής και του κεφαλαίου κινήσεως.

Κάθε άλλο στοιχείο να κατατίθεται  μετά την έγκριση και κατά την φάση κατάρτισης της σχετικής σύμβασης.

Οι  επενδύσεις να εγκρίνονται από αποκεντρωμένες μονάδες με την συμμετοχή  και των Επιμελητηρίων σαν θεσμοθετημένων συμβούλων της πολιτείας. (Οι πετυχημένοι ενδιάμεσοι φορείς που δοκιμάστηκαν στο ΕΠΑΝ του ΓΚπΣ είναι η βέλτιστη λύση)

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal