Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 93 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Τρ,  25 Σεπτεμβρίου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (Εφ.Κερκυραϊκό Βήμα 11/2004) 
 :: Μήπως είδατε την Ελένη ; ( Εφημ.Ενημέρωση 19-11-2003) 
 Counter
Page visited:7582_times
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Μήπως είδατε την Ελένη ; ( Εφημ.Ενημέρωση 19-11-2003)

(Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μια Ελένη)

 Ο αείμνηστος Χρήστος Πανάγος, ο οποίος υπήρξε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών , έγραφε σε άρθρο του την παραμονή της πρωτοχρονιάς του 1990:

 

« Η θεοποίηση καθηγητών – τεχνοκρατών και η ανάθεση σ’αυτούς των βασικών καθηκόντων στην χάραξη και άσκηση οικονομικής πολιτικής οδήγησε στην περιθωριοποίηση του επιχειρηματικού κόσμου αλλά και στην διεύρυνση των προβλημάτων. Μια χώρα σαν την δική μας που γέννησε έναν Ωνάση θα έπρεπε να αποδίδει μεγαλύτερη σημασία στο επιχειρηματικό δαιμόνιο και  το εμπορικό ένστικτο του λαού της.»

 

Αύριο συζητιέται στην Περιφέρεια μας το «Οριστικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΠ Ιονίων Νήσων 2000 – 2006. Δηλαδή αναθεωρείται το βασικό πρόγραμμα που έχει σαν στόχο την ανάπτυξη της Περιφέρειας.

 

Ολοι συμφωνούμε  ότι η οικονομία της Κέρκυρας αντιμετωπίζει δυσκολίες και πρέπει κατεπειγόντως να αναβαθμίσουμε την ποιότητα του τουριστικού μας προϊόντος παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί στο επίπεδο του κόστους.

 

Η Περιφέρεια μας κατατάσσεται στην εικοστή δεύτερη θέση μεταξύ των είκοσι πέντε πιο φτωχών Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σύμφωνα με νεώτερα στατιστικά στοιχεία για το 2001, με κατά κεφαλή προϊόν 3,97 εκ. δρχ. φτάνει μόλις το 98% του μέσου όρου της χώρας, με τη σχετική της θέση σε διάστημα μιας 10ετίας σχεδόν αμετάβλητη (97% το 1991).  Ειδικά η Κέρκυρα καταλαμβάνει μόλις την  3η θέση στην Περιφέρεια της και την 16η θέση στην Ελλάδα.

 

Στους κατοίκους της ΠΙΝ αντιστοιχεί  67% του μέσου κατά κεφαλή προϊόντος στην ΕΕ έναντι 68% που είναι ο μέσος όρος της Ελλάδας το 2000.

 

Η παραγωγικότητα των Ιόνιων Νησιών υπολογίζεται στο 63% του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δέκα μονάδες κάτω από τον μέσο όρο της Ελλάδας.

 

Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχουμε ανάπτυξη είναι να αυξήσουμε την παραγωγικότητα. Όμως η αύξηση της παραγωγικότητας απαιτεί επένδυση σε υλικές και άϋλες υποδομές.

 

Για να μειωθεί επί παραδείγματι το κόστος μεταφοράς ανά επιβάτη και να βελτιωθεί η ποιότητα απαιτούνται επενδύσεις σε εκπαίδευση των οδηγών αλλά και σε καλύτερα και μεγαλύτερα λεωφορεία τα οποία όμως για να κινηθούν με ασφάλεια χρειάζονται επενδύσεις στο οδικό δίκτυο με δημιουργία παρακάμψεων όπου απαιτείται.

 

Πως λοιπόν σήμερα η Περιφέρεια διαγράφει τα   22 χιλιόμετρα νέου οδικού δικτύου που προβλεπόταν στο ΠΕΠ;

Πως θα βελτιώσουμε την μεταφορά τουριστών στον Αη-Γιώργη Πάγων με ταυτόχρονη μείωση κόστους όταν τα πενηντάρια λεωφορεία για να περάσουν από τους Αρκαδάδες στους Πάγους χρειάζονται εμπροσθοφυλακή και τύχη;  Πως θα προχωρήσουμε όταν στο Σκριπερό μπορείς άνετα να στήσεις ρουλέτα ποντάροντας στο «δεν περνάς κυρά Μαρία…»; Πως όταν τα λεωφορεία για να πάνε από την Παλαιοκαστρίτσα στην Μπέλα-Βίστα κάνουν παράκληση στον Άγιο;

 

Γιατί  αφήσαμε να διαρρεύσει μια πενταετία χωρίς να μελετηθούν και προετοιμαστούν  τα έργα που έχει ανάγκη η Επτάνησος;

 

Κάποιοι θα μας μιλήσουν για απορροφητικότητα, θα μας πουν δηλαδή ότι τώρα πια για να μην χαθούν τα χρήματα ας τα ρίξουμε όπου να’ναι.

 

Εδώ και χρόνια ήταν κοινό μυστικό σε όσους παρακολουθούσαν τις εξελίξεις  τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Προσωπικά έχω επανειλημμένα επισημάνει το θέμα με άρθρα μου.

 

Πέραν του οδικού δικτύου υπάρχουν μια σειρά άλλων αναπτυξιακών έργων τα οποία θα βελτίωναν την ποιότητα της ζωής αλλά και του τουριστικού προϊόντος. Τέτοιες παρεμβάσεις ήταν

-         οι επενδύσεις στον πολιτισμό με την δημιουργία-επέκταση  μουσείων

-         η δημιουργία Βιοτεχνικού Πάρκου που θα έδινε φτηνή και καλή στέγη στον δευτερογενή τομέα και θα εξυγίαινε την εικόνα της πόλης

-         η δημιουργία εκθεσιακού κέντρου τοπικών προϊόντων που θα στήριζε τόσο τον πρωτογενή όσο και τον δευτερογενή τομέα

-         η δημιουργία θαλάσσιων πάρκων που θα βοήθαγε τον καταδυτικό τουρισμό,

-         η χρηματοδότηση για την βελτίωση των μεταφορικών μέσων,

-         η  ειδική μεταχείριση επενδύσεων στα μικρά νησιά,

-         η βελτίωση των νοσοκομειακών μονάδων,

-         η δημιουργία 700 χιλιομέτρων αγροτικών δρόμων

Σήμερα όλα αυτά ανατρέπονται, διαγράφονται κουτσουρεύονται.

 

Η Περιφέρεια απεμπόλησε τους κανόνες του Δημοκρατικού Προγραμματισμού και της Διεθνούς εμπειρίας για την μόχλευση των κοινωνιών και απέτυχε να σχεδιάσει και να διαχειριστεί την αναπτυξιακή προσπάθεια της Επτανήσου.

 

Οι φορείς αφέθηκαν στην τύχη τους, χωρίς οικονομικούς πόρους και εξειδικευμένη υποστήριξη και απέτυχαν να ολοκληρώσουν την προετοιμασία των έργων.

 

Ποιος θα αναλάβει τις βαρύτατες ευθύνες; Ποιος θα καταθέσει την εντολή έστω και για την τιμή των όπλων, έστω και συμβολικά;

 Ο μακρινός μου πρόγονος Θεόδωρος Ρωμαίος, βουλευτής και νομοθέτης, έγραφε στα 1867:

 

«Αλοίμονο εις τον μη έχοντα νύχια να ξυσθή και δυστυχώς η Κέρκυρα δεν έχει νύχια … Ο υπουργός των Εσωτερικών του κατέβη να παύση τον Δήμαρχο των Σπετσών. Το διάταγμα εξεδόθη. Εν τούτοις ο Υπουργός επαύθει και ο Δήμαρχος έμεινεν εις την θέσιν του. …. Εγώ  ο κακομοίρης είμαι όχι των Σπετσών αλλά των Κορφών βουλευτής.»

 

Κι εγώ, παππού, ο κακομοίρης  είμαι κάτοικος όχι της Κρήτης αλλά των Κορφών.

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal