Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 22 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Τρ,  25 Σεπτεμβρίου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (Εφ.Κερκυραϊκό Βήμα 11/2004) 
 :: Μήπως είδατε την Ελένη ; ( Εφημ.Ενημέρωση 19-11-2003) 
 Counter
Page visited:7580_times
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΙΚΤΥΠΟ ΜΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (Εφ.Κερκυραϊκό Βήμα 11/2004)

Το τελευταίο διάστημα με την ευκαιρία της ίδρυσης του Κερκυραϊκού Φορέα Τουρισμού, έγινε πολύς λόγος για το επίπεδο των σχέσεων ανάμεσα στον επιχειρηματικό κόσμο της Κέρκυρας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Ο Δήμαρχος Αχιλλείων, κ. Πουλημένος,  σε σχετική τοποθέτηση του, έκανε λόγο για «κρίση εμπιστοσύνης». Δυστυχώς έχει απόλυτο δίκιο. Πως θα μπορούσε, εξ άλλου, να είναι διαφορετικά όταν επί σειρά ετών το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα που συγκροτήθηκε σε αυτό τον τόπο εμφορείτω από γνωστά στερεότυπα για τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας.

 

Όταν η αντίληψη που διαχεόταν με άφατο λαϊκισμό, απέκρυπτε το γεγονός ότι τον συνολικό πλούτο δεν τον παράγουν οι υποστηρικτικά λειτουργούντες δημόσιοι υπάλληλοι αλλά κυρίως κάποιοι που, βάζοντας ενέχυρο στις τράπεζες την προσωπική τους ελευθερία και περιουσία, βγαίνουν στο πεζοδρόμιο για να φέρουν «το ψωμί στο σπίτι».

 

Αποκρύπτοντας τα δεδομένα, λαϊκίζοντας πάνω στο θέμα της κατανομής του πλούτου, ενοχοποιώντας την επιχειρηματική αμοιβή,  δημιούργησαν μια εχθρότητα προς την επιχειρηματικότητα την οποία πληρώνουμε σήμερα. Έδωσαν  ηθικό άλλοθι και πρόσφεραν ιδανικό έδαφος για την ανάπτυξη κάθε είδους εκβιασμών εκ μέρους κακών λειτουργών της δημόσιας διοίκησης και κάθε είδους διαπλοκής. Οδήγησαν στην παντελή έλλειψη συνεννόησης ανάμεσα στους βασικούς πόλους της κοινωνίας δηλαδή το Δημόσιο και την Οικονομία. Έφτασαν την ανεργία στο 23% και το κατά κεφαλήν εισόδημα των Κερκυραίων δέκα ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τα επίπεδα του 1994. 

Δείγμα γραφής

 

Λαμπρό παράδειγμα αυτής της αντίληψης και απομεινάρι θλιβερό, ελπίζω, παρωχημένης πολιτικής αντίληψης, είναι η πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Φαιάκων.

 

Το Επιμελητήριο δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο και δεν υπερασπίζεται κλειστά συντεχνιακά συμφέροντα. Άλλοι έχουν αυτή την ευθύνη και αρμοδιότητα. Το Επιμελητήριο υπερασπίζεται την τοπική οικονομία σαν σύνολο, με ότι αυτό συνεπάγεται, και αποτελεί τον θεσμοθετημένο σύμβουλο της πολιτείας σε όλες της τις εκφράσεις.

 

Με την ιδιότητα αυτή το Επιμελητήριο της Κέρκυρας παραβρέθηκε στην συνεδρίαση του συγκεκριμένου Δημοτικού Συμβουλίου και αντέδρασε έντονα στην λογική του Δημάρχου κ. Κάρα ο  οποίος προέτρεπε τους Δημοτικούς Συμβούλους να εγκρίνουν την έκδοση άδειας για το γνωστό «Παζάρι» επειδή έτσι ο Δήμος «θα λάβει 54.000 Ευρώ και θα μπορέσει να προχωρήσει σε διακανονισμό οφειλών προς το ΙΚΑ».

 

Κατανοούμε βεβαίως τις οικονομικές δυσκολίες των ΟΤΑ, αυτό όμως δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για να προκαλείται μέγιστη ζημιά στην οικονομία της Κέρκυρας και μάλιστα έναντι ευτελούς τιμήματος.

 

Δυστυχώς οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, δύο μεν απεχώρησαν από την αίθουσα, εννέα δε υπερψήφισαν την πρόταση του Δημάρχου ξεπουλώντας έναν σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο του νησιού.  

 

Πιστεύοντας πως αρκετοί συμπολίτες μας δεν έχουν πλήρως αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος θα επιχειρήσω να δώσω με αριθμούς τις επιπτώσεις της απόφασης.

 

Η σημασία του Εμπορίου

 

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία το ΑΕΠ της Κέρκυρας ανήλθε το 2003 σε 1,4 Δισ. Ευρώ. Το Εμπόριο συμμετέχει με ποσοστό της τάξης του  16%. Το ποσοστό των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ξεπερνά το 80% του κλάδου και από αυτό το 98% αποτελείται από επιχειρήσεις που απασχολούν έως πέντε άτομα προσωπικού.

 

Ο τομέας των υπηρεσιών έχει αναδειχθεί ως η πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα των σύγχρονων κοινωνιών. Σε επίπεδο ΕΕ οι υπηρεσίες συμμετέχουν με ποσοστό 69% στην απασχόληση, ενώ συμβάλλουν κατά 70% στην συνολική προστιθέμενη αξία. Η συμμετοχή του εμπορίου στη συνολική απασχόληση της χώρας ανέρχεται στο 17,1%, ενώ στην απασχόληση του τριτογενή τομέα υπερβαίνει το 1/4 (27,7%). Το λιανικό εμπόριο (κλάδος 52) απορροφά το 68,4% της απασχόλησης του τομέα, το χονδρικό (κλάδος 51) το 17,5% και το εμπόριο, συντήρηση, επισκευή κ.λ.π. οχημάτων (κλάδος 50) το 14,1%.

 

Στην Κέρκυρα η συμμετοχή του εμπορίου στην απασχόληση φτάνει στο 20%. Η συμμετοχή αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας επειδή ο κλάδος του εμπορίου είναι ο λιγότερο επιρρεπής σε μείωση προσωπικού λόγω εισαγωγής τεχνολογίας, αυτό είναι λογικό αφού ο πωλητής δεν μπορεί να αντικατασταθεί από μηχάνημα. Οι θέσεις εργασίας στο λιανικό εμπόριο θα πρέπει να τυχαίνουν ιδιαίτερης προσοχής ακριβώς επειδή ο ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας παραμένει χαμηλός.

 

«Ο τομέας του εμπορίου και αντίστοιχα οι εμπορικές επιχειρήσεις αναδεικνύονται, σε όλες τις αναπτυγμένες, αλλά και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ως ένας από τους πλέον δυναμικούς τομείς δραστηριότητας. Προσελκύει διευρυνόμενα μερίδια απασχόλησης και συμβάλλει στην ανάπτυξη του συνολικού προϊόντος. Η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα του αποτελούν προσδιοριστικούς παράγοντες του κόστους των προϊόντων όλων των άλλων τομέων, του γενικού επιπέδου τιμών και της αγοραστικής δύναμης - άρα και της ευημερίας - των καταναλωτών.»(Τράπεζα της Ελλάδος)

Η μείωση του ΑΕΠ

 

Γνωρίζουμε σήμερα από τα υπάρχοντα στοιχεία ότι η λειτουργία του «Παζαριού» συνεπάγεται μια απώλεια εσόδων για το τοπικό λιανικό εμπόριο τάξης μεγέθους 10 εκατομ. Ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει μία μείωση του ΑΕΠ της Κέρκυρας κατά 0,22%. (Για τον υπολογισμό του παραπάνω ποσοστού χρησιμοποιήθηκαν τα στατιστικά εργαλεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.)

 

100 Θέσεις Ανεργίας

 

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ, «ο ρυθμός αύξησης του αριθμού των απασχολουμένων ισούται με τη διαφορά μεταξύ του ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και του ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας».

 

Η απόφαση του Δήμου Φαιάκων θα μειώσει κατά 0,22% τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ του νομού ειδικά στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Σύμφωνα επομένως με την μελέτη του Ινστιτούτο Εργασίας ΓΣΕΕ /ΑΔΕΔΥ θα μειώσει ακριβώς κατά το ίδιο ποσοστό τις θέσεις εργασίας.

 

Με απλά λόγια η απόφαση του Δήμου θα αυξήσει την ανεργία κατά 0,22% ή ακόμη απλούστερα ο Δήμαρχος κύριος Κάρας προσφέρει το Χριστουγεννιάτικο δώρο της ανεργίας σε (100) εκατό συμπατριώτες μας, περίπου. Το αντίτιμο που θα λάβει, δηλαδή το ποσό των 54.000 Ευρώ, είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για κάθε άνεργο που δημιουργεί.

Τουριστικό Ισοδύναμο

 

Προκειμένου όλα αυτά να γίνουν ακόμη πιο κατανοητά στον απλό αναγνώστη που παρατηρεί με δυσπιστία τους αριθμούς, θα μεταφράσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο την απόφαση της πλειοψηφίας του Δήμου Φαιάκων.

 

Σύμφωνα με τις μελέτες του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου «ο μέσος τουρίστας την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, εκτός από το κόστος του πακέτου του, δαπάνησε  € 35,7 ανά ημέρα παραμονής του στο νησί, (προηγούμενο δίμηνο € 33,3). Η μέση κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη (average) ανέρχεται σε € 47,2 (προηγούμενο δίμηνο € 43,1).  Τα μεγέθη αυτά διαφοροποιούνται σημαντικά ανάλογα με τη συμφωνία διατροφής των τουριστών στο κατάλυμα τους.» επίσης «Η μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών ανήλθε σε 10,34 νύχτες τον Ιούλιο-Αύγουστο (προηγούμενο δίμηνο 8,9).»(Μελέτη ΔΕΤΑΠ -2004)

Επομένως για το διάστημα της τουριστικής περιόδου μπορούμε να δεχτούμε ως μέση κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη (average) τα  € 45,15 και μέση διάρκεια παραμονής των τουριστών τις 10 ημέρες.

Αν διαιρέσουμε τον τζίρο του «Παζαριού» με την μέση κατά κεφαλή ημερήσια δαπάνη τουριστών (€ 47,2) και την μέση παραμονή (10) τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η αφαίρεση από την οικονομία της Κέρκυρας που προκαλεί η απόφαση του Δήμου Φαιάκων ισοδυναμεί με μείωση των τουριστών του νησιού κατά (22.750) εικοσιδύο χιλιάδες εφτακόσια πενήντα άτομα, δηλαδή περίπου το 3% των τουριστών που έφτασαν φέτος στην Κέρκυρα με αεροπλάνα charter. Κατά τα άλλα η Τοπική Αυτοδιοίκηση παλεύει στις εκθέσεις για αύξηση των τουριστών.

 

Ο Δήμαρχος Φαιάκων και η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, με μια απόφαση που πήραν «ελαφρά τη καρδία» μείωσαν τον τουρισμό της Κέρκυρας κατά 3%. Αν έχουμε τέτοιους άρχοντες «τι χρείαν έχομεν εχθρών»;.

 

Επίλογος

 

Την στιγμή κατά την οποία όλα τα εχέφρονα συλλογικά όργανα σε παγκόσμιο επίπεδο ψάχνουν τρόπους για να τονώσουν τη ζήτηση, ένα Δημοτικό Συμβούλιο θεώρησε τα 54.000 Ευρώ αρκετά για να παρέμβει με τέτοιο τρόπο στην προσφορά.

 

Έτσι  θα οικοδομήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης;

 

Το Επιμελητήριο της Κέρκυρας θα συνεχίσει να προσφέρει, όσο μπορεί αθόρυβα, στην κοινή προσπάθεια για ένα καλύτερο αύριο. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους  Κερκυραίους  να στρατευτούν με «Λογισμό».

 

Μιχαλάς Οθων

Μέλος Δ.Σ..

Εφημ. ΚερκυραΙκό Βήμα 11/2004

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal