Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 91 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Κυ,  19 Αυγούστου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: Προσπάθεια ενοποιημένης τουριστικής περιοχής Αδριατικής και Ιονίου. (Εκτός η Κέρκυρα) 
 :: Αξιόλογες πηγές πληροφοριών 
 :: Μια νέα αρχή; (εφημ. ΑΠΟΨΗ Ιαν. 2007) 
 :: ΛΟΓΙΚΗ ΕΤΙΝ Ή ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; (2004 Εφημ.Ενημέρωση) 
 :: ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ - IONIO: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ (Ιουνιος 2004) 
 :: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (2004) 
 Counter
Page visited:14783_times
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ - IONIO: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ (Ιουνιος 2004)
 Η τουριστική οικονομία της Κέρκυρας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τα οποία μας υποχρεώνουν να ασχοληθούμε σε βάθος και με επιστημονική επάρκεια μαζί τους. Όμως ταυτόχρονα πρέπει να συμμετέχουμε στους χώρους που διαμορφώνονται οι πολιτικές του αύριο και λαμβάνονται σημαντικές αποφάσεις για την μελλοντική τουριστική ανάπτυξη.
 

Το πρώτο μέρος παρουσιάστηκε στην συνάντηση των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και του Ιονίου το 2002 και αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από μερικά Επιμελητήρια (με κυριότερο  το Επιμελητήριο της Βενετίας). Το δεύτερο μέρος της παρουσιάστηκε στην συνάντηση των Επιμελητηρίων της Αδριατικής και του Ιονίου  του 2004. Η εισήγηση τώρα έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα Επιμελητήρια των επτά κρατών της περιοχής (με σημαντικότερο υποστηρικτή το Επιμελητήριο της Βενετίας!!). Οι προτάσεις  ενσωματώθηκαν  στα τελικά κείμενα των οποίων η επίσημη έκδοση αναμένεται εντός Μαϊου

 

Μέρος Α’

 

Στον παγκόσμιο καταμερισμό τουριστικού φορτίου η Κέρκυρα (με 1 εκατομ. Τουρίστες ετησίως) αλλά ακόμη και η Βενετία (14 εκατομ) ή και ολόκληρη η Ελλάδα (20 εκατομ) δεν αποτελούν παρά μικρής αξίας προορισμό που δεν μπορεί από μόνος του να διεκδικήσει σημαντικό τμήμα της πίτας.

Αν για μια στιγμή μεταφερθούμε στην θέση ενός Ιάπωνα, ενός Κινέζου ή ακόμη και ενός Αμερικάνου θα κατανοήσουμε ότι το δέλεαρ μιας επίσκεψης ακόμη και σε αυτήν την φημισμένη Βενετία είναι πολύ μικρό προκειμένου να αποφασίσουμε ένα διπλό αεροπορικό ταξίδι είκοσι και πλέον ωρών.

Στην παγκόσμια πίτα των μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος μετακινήσεων συμμετέχουν ευρύτερα σχήματα μέγα-περιοχών. Στο σκληρό αλλά επικερδή αυτό ανταγωνισμό η επιτυχής συμμετοχή είναι ευθέως ανάλογη δύο αντικρουόμενων συστατικών της ομοιομορφίας και της διαφορετικότητας. Ομοιομορφία στην ποιότητα της υπηρεσίας, κοινό συνεκτικό στοιχείο αναφοράς αλλά και ελκυστική διαφορετικότητα κατά την τουριστική περιήγηση (hopping tourism).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία υπάρχουν τουριστικά μέγα-γεγονότα ένα των οποίων αν προσελκύαμε θα ήταν ικανό να καλύψει πλήρως τις υπάρχουσες και μεσοπρόθεσμα μελλούμενες δυνατότητες προσφοράς  της τουριστικής βιομηχανίας ολόκληρης της περιοχής(π.χ. World 'Something' Beach Handball).

Η περιοχή Αδριατικής -Ιονίου εμπεριέχει σειρά δυναμικών στοιχείων τα οποία την καθιστούν μοναδική στο παγκόσμιο στερέωμα.

-                      Αποτελεί μία από τις λίγες κλειστές θάλασσες του κόσμου και την μοναδική στην επιθυμητή ζώνη θερινού τουρισμού με οργανική επέκταση έως τα όρια του Αφρικανικού κύκλου.

-                      Λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των ειδικών χαρακτηριστικών της στεριάς που την περιβάλλει είναι μια θάλασσα «γλυκιά» χωρίς απρόοπτα μελτέμια, στολισμένη με εκατοντάδες καταπράσινα νησιά (ανάμεσα τους τα πιο φημισμένα από ιστορική, πολιτιστική και τουριστική άποψη).

-                      Τα παράλια διαθέτουν μια απίθανη ποικιλότητα εφτά κρατικών οντοτήτων, επτά εθνικοτήτων, επτά πολιτισμών και τριών κύριων θρησκευτικών οντοτήτων .

-                      Από ιστορική άποψη αποτελεί την θάλασσα του Ομήρου, του Πελοποννησιακού πολέμου, την εσωτερική θάλασσα των Ρωμαίων και των Βυζαντινών, την Mare nostrum των Ενετών. Στολισμένη με μνημεία πολιτισμού και τέχνης. Με μερικές από τις σημαντικότερες και αξιολογότερες πόλεις και φρουριακές εγκαταστάσεις.

…..

 

Μέρος Β’

 

Για να απαντήσουμε στις απαιτήσεις  της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς η οποία χαρακτηρίζεται από συνεχώς πολυπλοκότερες ανάγκες, είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε έναν νέο τρόπο ανάγνωσης και αποκωδικοποίησης της αγοράς με στόχο την οργάνωση  αποτελεσματικής πρότασης στα πλαίσια μιας  ουσιαστικής συνεργασίας.

Η ανάπτυξη του τουρισμού περνάει μέσα από την επεξεργασία νέων στρατηγικών οι οποίες στοχεύουν στην ποιότητα. Μια τέτοια στρατηγική πρέπει να είναι  βασισμένη στην συνεργασία ανάμεσα σε φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της οικονομίας της ευρύτερης περιοχής.

Αποτελεί αναγκαιότητα το να κτίσουμε μια τουριστική ταυτότητα καθαρή και μοναδική η οποία ξεκινώντας από τον πλούτο της διαφορετικότητας θα ολοκληρώνεται με την προσφορά  υπηρεσιών  κάτω από κοινά ποιοτικές προδιαγραφές.

Ετσι πρέπει να επικεντρωθούμε σε πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες θα μεγιστοποιούν την τουριστική διακριτότητα της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου, ώστε να δημιουργείται ένα διεθνώς αναγνωρίσιμο προϊόν όπως συμβαίνει ήδη σε άλλες περιοχές μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης (π.χ. Καραϊβική κλπ). Αυτό θα μας επιτρέψει σε σύντομο χρόνο να διεκδικήσουμε ανταγωνιστικά μέρος της παγκόσμιας πίτας.

Για την δόμηση της κοινής ταυτότητας θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη η πρωτοβουλία koinè Αδριατικής-Ιονίου η οποία αποτυπώνει δύο παράγοντες κλειδιά : το θαλάσσιο περιβάλλον με τα τοπικά του οικοσυστήματα και τις τοπικές κοινωνίες  ως έκφραση ιστορικό-πολιτιστικής ταυτότητας.

Μια τέτοια προσέγγιση θα έχει ως αποτέλεσμα την ανάδειξη της περιοχής μέσα από την  εικόνας ενός συστήματος με χαρακτηριστική ποιότητα ζωής. Ετσι προωθείται η περιοχή όχι μόνο σαν τόπος θερινών διακοπών, αλλά και σαν περιοχή ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης επαφής με το περιβάλλον και την ιστορία και υπηρετείται η λογική ενός τουρισμού που δεν είναι συνδεδεμένος μόνο με την καλοκαιρινή περίοδο.

Αποτελεί προτεραιότητα να δημιουργηθεί ένα Παρατηρητήριο Τουρισμού το οποίο θα παρακολουθεί και θα αναλύει τον τουρισμό της περιοχής σε όλες τις μορφές του πολιτιστικό, τέχνης, ιστορικό, θρησκευτικό, αθλητικό, ναυτικό και το οποίο θα έχει τα ακόλουθα κύρια αντικείμενα:

-          Μελέτη των τάσεων της τουριστικής αγοράς

-          Ανάλυση των διαφόρων τυπολογιών τουριστών.

-          Καταγραφή και αποτύπωση όλων των σχετικών δραστηριοτήτων της περιοχής.

-          Μελέτη και πρόταση κοινών πρωτοβουλιών προώθησης της μέγα-περιφέρειας  ως ενιαίο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό.

Ο θαλάσσιος και ναυταθλιτικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους τομείς που ταιριάζει απόλυτα στην περιοχή. Η δικτύωση των τουριστικών λιμανιών, ο προσδιορισμός κοινών στρατηγικών προώθησης και προβολής τουριστικών καταφυγίων και λιμένων και η ομογενοποίηση στην τιμολογιακή αντιμετώπιση και το επίπεδο υπηρεσιών, μπορεί να δημιουργήσει μια δυναμική ανάπτυξη. Η εκμετάλευση των ιδιαίτερα ευνοϊκών κλιματολογικών συνθηκών της περιοχής σε συνδιασμό με τον πλούτο του νησιωτικού συμπλέγματος και την ύπαρξη μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας πόλεων και λιμένων μπορεί να αναδείξει της περιοχή σε παγκόσμιο κέντρων θαλάσσιου και ναυταθλητικού τουρισμού.

Προκειμένου να αντικαταστήσουμε τις τοπικιστικές αντιλήψεις με την αντίληψη της  “ευρείας περιοχής”,  είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί μια συναφής και ισχυρή δράση μάρκετινγκ στηριγμένη πάνω στη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων επικοινωνίας, την κεντρική εκπόνηση και παρακολούθηση και την τοπική εκτέλεση.

 Σημειώνω με ιδιαίτερη έμφαση ότι στα πλαίσια της υλοποίησης είναι απαραίτητο να συνδυάζουμε την τουριστική ανάπτυξη με την προστασία του περιβάλλοντος, αυτό επειδή ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον μειώνει σημαντικά την ικανότητα της περιοχής για τουριστική ανάπτυξη,  η φυσική και πολιτιστικής μας κληρονομιά αποτελεί σημαντικό πλουτοπαραγωγικό πόρο της περιοχής τον οποίο πρέπει να προστατέψουμε.

Ως μέρος του γενικότερου σχεδιασμού είναι αναγκαίο να προωθήσουμε πρωτοβουλίες και δράσεις στο επίπεδο της κατάρτισης τόσο εκείνης που απευθύνεται στους οικονομικά ενεργούς πολίτες ώστε να βελτιώσουμε την ποιότητα των υπηρεσιών και να εμπεδώσουμε την κουλτούρα της φιλοξενίας, όσο και εκείνης που απευθύνεται στους νέους προκειμένου να τους ευαισθητοποιήσουμε στην κατεύθυνση της δημιουργίας νέων επιχειρήσεων στο τομέα του τουρισμού και να εμπεδώσουμε την αντίληψη της συμμετοχής σε μία ενιαία κοινότητα.

Είναι απαραίτητο να προωθήσουμε την δημιουργία και αποδοχή μιας σειράς από τοπικά σήματα ποιότητας για όλους τους παράγοντες της τουριστικής βιομηχανίας, ειδικά δε προκειμένου  να αξιοποιήσουμε την οίνο-γαστρονομία η οποία αποτελεί σημαντικό στοιχείο της τουριστικής προβολής. Τα τοπικά αυτά σήματα ποιότητα πρέπει να υπακούν σε ένα μινιμουμ σετ απαιτήσεων κοινών για ολόκληρη την περιοχή.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι παράγοντες της τουριστικής οικονομίας στην δημιουργία και προσφορά ενοποιημένων τουριστικών πακέτων, πρέπει να δημιουργηθούν πλατφόρμες τουριστικής πληροφορίας, ενσωματώνοντας εργαλεία και μηχανισμούς  ούτως ώστε να δίνεται η ευκαιρία ακόμα και στα μικρά τουριστικά γραφεία σε παγκόσμιο επίπεδο να δημιουργούν και να προσφέρουν μικτά πακέτα και διαδρομές κατά παραγγελία.

 

Όθων Μιχαλάς

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal