Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 7 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Πε,  16 Αυγούστου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: Προσπάθεια ενοποιημένης τουριστικής περιοχής Αδριατικής και Ιονίου. (Εκτός η Κέρκυρα) 
 :: Αξιόλογες πηγές πληροφοριών 
 :: Μια νέα αρχή; (εφημ. ΑΠΟΨΗ Ιαν. 2007) 
 :: ΛΟΓΙΚΗ ΕΤΙΝ Ή ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; (2004 Εφημ.Ενημέρωση) 
 :: ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ - IONIO: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ (Ιουνιος 2004) 
 :: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (2004) 
 Counter
Page visited:14759_times
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (2004)

(Εφημ. Επισυμάνσεις 9ος/2004) 

Κάθε προϊόν έχει τη γέννηση, την ανάπτυξη, την ωριμότητα και τον θάνατο του. Κάθε προϊόν έχει τον κύκλο ζωής του. Ηδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 σειρά επιστημονικών μελετών ασχολήθηκαν με τον μαζικό τουρισμό και τις νησιωτικές περιοχές.

 
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΜΙΚΡΑ ΝΗΣΙΑ

 

( μικρά = νησιά με  πληθυσμό έως 1.000.000)

 

Τα μικρά νησιά ιδωμένα σαν σύνολο φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος αποτελούν μοναδική παγκόσμια κληρονομιά και μοναδικής ποιότητας τόπο διακοπών.  Τα χαρακτηριστικά όμως των νησιών  κινδυνεύουν και μαζί η οικονομία και η κοινωνία τους, από αλόγιστη επέλαση του μαζικού τουρισμού (UNEP 1998). Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να αναστραφεί μόνο μέσα από αξιόπιστο αειφόρο αναπτυξιακό προγραμματισμό (Terra 1994-1999).

 

Χωρίς την ύπαρξη αναπτυξιακού προγραμματισμού και αντίστοιχων δεικτών οι δυνάμεις της αγοράς οδηγούμενες μόνο από την αρχή της μεγέθυνσης δεν αντιλαμβάνονται πότε η συγκέντρωση κεφαλαίων και οικονομικής μεγέθυνσης υπερβαίνει την φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος. (Ζολώτας Ξ. Ε, 1982, ΟΗΕ Agenta 21,1987, και EE προγρ. Terra 1994-1999).

 

Στην μεταπολεμική περίοδος η  διάδοση του τουρισμού  οδήγησε στην αναδιάρθρωση των νησιωτικών οικονομιών. Από το 1950 ο τουρισμός αυξάνεται με ρυθμό περίπου 5% ετησίως κι έγινε η μεγαλύτερη παγκόσμια βιομηχανία. Σήμερα αντιπροσωπεύει το 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ, και της απασχόλησης και το 7% των κεφαλαιουχικών δαπανών (Vellas και Bercherel, 1995).

 

Ο οικονομικός μετασχηματισμός προχώρησε με ιδιαίτερη ένταση  στους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου, της Καραϊβικής και του Βόρειου Ειρηνικού  (Turner and Ash, 1976). Πρόσφατες έρευνες (ΟΗΕ, UNEP, Insula)  εντοπίζουν  κοινωνικο-περιβαλλοντική ζημία και ανάσχεση της ανάπτυξης ιδιαίτερα στα μικρότερα και πιο  δημοφιλή νησιά (Briguglio , 1996 και  OHE,  Small Island Developing States (SIDS) BpoA+10, 2004).

 

Στη Μεσόγειο, τέτοιες αρνητικές επιδράσεις περιλαμβάνουν  την καταστροφή των δασών, την αλλοίωση παραλιών, τη ρύπανση ακτών  και την καταστροφή σκοπέλων (Priestly and others, 1996 και Williams and Shaw, 1991), καθώς και κοινωνικο-πολιτιστικές αλλοιώσεις που απειλούν το νησιωτικό τρόπο ζωής και την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα (Lanfant , 1995).

 

Όμως γιατί η βραχυπρόθεσμη "επιτυχία" του μαζικού τουρισμού έχει αφεθεί να θέσει σε κίνδυνο  την βιο-πολιτιστική ποικιλομορφία των νησιών και το μακροπρόθεσμο μέλλον της οικονομίας τους;

 

Πρώτον η ανισορροπία του δίπολου  τουρίστας-περιβάλλον και η μη ισόρροπη  κατανάλωση πόρων που  οφείλεται στις προσδοκίες υψηλού κέρδους των αεροπορικών εταιρειών, ναυτιλιακών εταιρειών και εταιρειών  κρουαζιέρας, και των ξενοδοχειακών μονάδων.

 

Δεύτερον, οι φορείς χάραξης πολιτικής λόγω του μικρού εκλογικού χρονικού ορίζοντα ενδιαφέρονται περισσότερο για τον όγκο επισκεπτών παρά για την αειφόρο ανάπτυξη και τη συνολική «χωρική ανταγωνιστικότητα». Ετσι υπερασπιζόμενοι το μερίδιο στην ανταγωνιστική παγκόσμια  αγορά, ευνοούν την ταχεία ανάπτυξη, που επεκτείνει την εποχική πίεση (Baum, 1999), και μειώνει τις τιμές πώλησης προς τους tour operators. Τέτοιες πολιτικές αυξάνουν την  πίεση στο κοινωνικο-περιβαλλοντικό πλέγμα, οδηγούν σε αυξανόμενες δαπάνες προβολής και προώθησης,   αποσύνθεση του περιβάλλοντος,  συρρίκνωση στα  περιθώρια κέρδους, μείωση στην ποιότητα διακοπών, και  αφαίμαξη των πόρων περιβάλλοντος (Buhalis, 1999). Έχει διαπιστωθεί ότι σε όλες τις περιπτώσεις κρίσεων οι τοπικοί φορείς πρότειναν την αύξηση των δαπανών προβολής και προώθησης ως λύση των προβλημάτων.

 

Τρίτο στοιχείο οι επιδράσεις του τουρισμού  είναι ασύμμετρες με ορατά τα οικονομικά οφέλη που εμφανίζονται πολύ γρήγορα και είναι γραμμικά ενώ οι κοινωνικο-περιβαλλοντικές δαπάνες είναι μη γραμμικές και συνήθως γίνονται αντιληπτές όταν αγγίξουν  τα όρια αντοχής των πόρων (McElroy and de Albuquerque, 1994). Αυτή η αποσύνδεση οφέλους/κόστους οφείλετε στην ανυπαρξία λογικής αειφορίας και δεικτών. Έτσι στην φάση ταχείας ανάπτυξης δίνεται προτεραιότητα στην ικανοποίηση των αναγκών επισκεπτών,  πρακτόρων και tour operators ενώ οι ανάγκες του τοπικού πληθυσμού και της βιο-πολιτιστικής προστασίας αναβάλλονται (Lawrence, 1990).

 

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΛΕΥΚΑΔΑ

 

Η βασική στόχευση για τα νησιά μεσαίας τουριστικής ανάπτυξης (Κεφαλονιά, Λευκάδα και πιθανά Ζάκυνθος) πρέπει να είναι ο έλεγχος της αύξησης και επέκτασης και η χρήση δεικτών φέρουσας ικανότητας.

Απαιτείται χωροταξικός σχεδιασμός με ιδιαίτερη προσοχή στη  χρήση γής και ύδατος ώστε να προστατευτούν  η γεωργία και η αλιεία. Επιπλέον πρέπει να προωθηθεί η ανάπτυξη μικρής κλίμακας εγκαταστάσεων  και θερέτρων με προσοχή στην σχέση γηγενούς πληθυσμού / επισκεπτών και την ισορροπία απασχόλησης,τοπικού εργατικού δυναμικού και πρώτων υλών.

Μια τέτοια προσπάθεια απαιτεί την ανάπτυξη σχεδίου κοινωνικής μόχλευσης. Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρξουν πολιτικές ανάπτυξης μικρής κλίμακας τοπικών επιχειρήσεων έντασης εργασίας και έντασης γνώσης και ενθάρρυνση  παραγωγής  τοπικών προϊόντων και διάθεσης μέσω των ξενοδοχείων και  εστιατορίων.

Ερευνα των McElroy –Albuquerque(1992) αποδεικνύει ότι μια αύξηση  5-10% στην αγορά τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών αντισταθμίζει πολλαπλάσια μείωση αφίξεων.

 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑ - ΖΚΥΝΘΟ

 

Η βασική στόχευση για τα νησιά υψηλής τουριστικής ανάπτυξης (Κέρκυρα και Ζάκυνθος) πρέπει να είναι η ποιοτική βελτίωση του προϊόντος και η διαφοροποίηση του επιπέδου επισκεπτών. Η πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η αποκατάσταση της διαταραγμένης  βιοποικιλότητας και της πολιτιστικής ταυτότητας.

 

Ο δεύτερος στόχος είναι  να σχεδιαστεί αποτελεσματικότερη διαχείριση της κυκλοφορίας και των δραστηριοτήτων των επισκεπτών μέσω διασποράς στο χρόνο και το χώρο.

Ο τρίτος στόχος πρέπει να είναι νέες πολιτικές κατευθύνσεις για την αύξηση της μέσης παραμονής και κατανάλωσης μεσω χαμηλής έντασης,  εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Horwich and Lyon, 1999; Knights, 1993).

Το κατά κεφαλή κέρδος μπορεί επίσης να αυξηθεί με καθιέρωση τέλους πρόσβασης στο νησί, με αποτέλεσμα τον περιορισμό των πυκνοτήτων και την εξασφάλιση  κεφαλαίων για τη συντήρηση και τον έλεγχο περιβάλλοντος (Lindberg, 1991). (ecotax, Βαλεαρίδες  2000.)

Ο τέταρτος στόχος αναφέρεται σε όσα παραθέσαμε ανωτέρω   για  χωροταξικό σχεδιασμό, ανάπτυξη μικρών  επιχειρήσεων έντασης εργασίας και γνώσης καθώς και  αύξηση  παραγωγής και κατανάλωσης τοπικών προϊόντων.

 

-             

Εάν  οι εταίροι αποδεχτούν τον ρόλο τους τότε η ανάπτυξη των νησιών θα είναι βιώσιμη. Αν όχι τότε οι κυκλικές κρίσεις θα είναι επιταχυνόμενες και συνεχώς βαθύτερες.

 

Όθων Μιχαλάς

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Κερκύρας (Υπεύθυνος Προγραμμάτων)

Μέλος Δ.Σ. Φόρουμ Επιμελητηρίων Αδριατικής & Ιονίου

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal