Othon Michalas
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Παραλαβή αρχείων | Αναζήτηση | 5 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Πε,  16 Αυγούστου 2018

 Επιλογές
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Βιογραφικό
 :: Φωτογραφίες
 :: Contact
 Αρθρα- Μελέτες
 :: ΑΝΑΠΤΥΞΗ
 :: Δ' ΚπΣ
 :: ΕΛΑΙΩΝΑΣ
 :: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
 :: ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 :: ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ
 :: Αναφορές
 :: Απολογισμός 2001-2006
 :: ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
 :: Λοιπά
 :: Μελέτες
 :: Παρεμβάσεις στο Δ.Σ.
 :: Προτάσεις Δ.Ε.
 Εργαλεία
 :: Βιβλίο επισκεπτών
 :: Λήψη αρχείων
 :: Συζητήσεις
 :: Φωτ.Αλμπουμ
 Δελτία Τύπου
 :: Δελτία τύπου
 Πληροφορική
 :: SIAMS.Τί είναι
 :: SIAMS.EU
 :: SIAMS.Arch.Model
 :: SIAMS.Site
 :: Teleshipping.What is?
 :: Teleshipping-Details
 :: Teleshipping-Weather
 de Profuntis
 :: .Ιστορικά
 :: Δελφικά (147)
 :: Μη με ακούς
 :: Νεανικές ασκήσεις 1
 :: Νεανικές ασκήσεις 2
 :: Νεώτερα
 :: Πεζά σχεδιάσματα
 :: Στίγματα λόγου & Χρόνου
 Ορισμοί
 :: @Portal
 :: Οροι χρήσης
 :: Προσωπικά δεδομένα
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Παρόμοιες
 :: Προσπάθεια ενοποιημένης τουριστικής περιοχής Αδριατικής και Ιονίου. (Εκτός η Κέρκυρα) 
 :: Αξιόλογες πηγές πληροφοριών 
 :: Μια νέα αρχή; (εφημ. ΑΠΟΨΗ Ιαν. 2007) 
 :: ΛΟΓΙΚΗ ΕΤΙΝ Ή ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; (2004 Εφημ.Ενημέρωση) 
 :: ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ - IONIO: ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ (Ιουνιος 2004) 
 :: Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΜΠΕΙΡΙΑ (2004) 
 Counter
Page visited:14757_times
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
ΛΟΓΙΚΗ ΕΤΙΝ Ή ΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ; (2004 Εφημ.Ενημέρωση)
Σήμερα, καθώς η τουριστική οικονομία της Κέρκυρας δείχνει στοιχεία κατάρρευσης, είμαστε υποχρεωμένοι να απαντήσουμε χρησιμοποιώντας νέες λογικές και εργαλεία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να ξεπεράσουμε την δύναμη της συνήθειας και αδράνειας η οποία φαίνεται να καθοδηγεί σημαντικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής του τόπου. Μια τέτοια προσέγγιση είναι άκρως απαραίτητη στην συγκυρία που δημιουργεί η πολιτική αλλαγή και η θετική στάση απέναντι στο νέο. Γίνεται δε επιτακτικά σύγχρονη αν, η πολιτική ηγεσία, θέλει να εκμεταλλευτεί την εμψύχωση που αποπνέει το, τυχαίο, γεγονός της αθλητικής μας επιτυχίας.

Η οικονομία της Κέρκυρας και της Επτανήσου ταλανίστηκε επί σειρά ετών από μια συγκεκριμένη αντίληψη για το ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει ο εν γένει δημόσιος τομέας. Μια αντίληψη η οποία, χωρίς να μπορεί να αποκρύψει την προσωπική ιδιοτέλεια εκφραστών της, προωθούσε ως λύση των προβλημάτων την δημιουργία διαχειριστικών δομών και μηχανισμών στα πλαίσια ενός ευτραφούς ευρύτερου δημόσιου τομέα.

            Απόλυτο δείγμα αυτής της πολιτικής στρέβλωσης είναι η δημιουργία της ΕΤΙΝ. Ενός μηχανισμού που δημιουργήθηκε με τον πραγματικό σκοπό της εντός των τειχών διαχείρισης των χρηματοδοτήσεων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης και το ένδυμα του απόλυτου εργαλείου που θα μπορούσε δήθεν να επιλύσει τα σημαντικά προβλήματα της τουριστικής μας βιομηχανίας.

            Το πόσο σοβαρή υπόθεση ήταν η ΕΤΙΝ αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η ίδια η Περιφέρεια (η οποία ασκεί την Προεδρία) προκήρυξε δύο φορές ειδικό μέτρο για την ενίσχυση της με 600.000 Ευρώ αλλά η ΕΤΙΝ δεν έκανε καν αίτηση για να τα πάρει!!!

Αυτό βεβαίως, η έλλειψη σοβαρότητας, δεν είναι το ουσιαστικό στοιχείο κριτικής. Η ΕΤΙΝ ακόμη και αν ευτυχούσε να υπηρετηθεί από τα πλέον ικανά πολιτικά και τεχνοκρατικά στελέχη πάλι θα αδυνατούσε να απαντήσει στα σύνθετα προβλήματα της οικονομίας μας.

Στα πλαίσια μιας νέας αντίληψης για την οικονομία και στο περιβάλλον μιας προσπάθειας για περιφερειακή ανάπτυξη οι απαντήσεις έχουν, (ή πρέπει να έχουν), συγκεκριμένη  πολιτική οντότητα.

Οι απαντήσεις παλαιάς κοπής οι οποίες εξαντλούσαν την δυναμική τους στην ανάπτυξη διαχειριστικών μηχανισμών απέτυχαν σε όλο το μήκος και πλάτος της υφηλίου. Οι απαντήσεις αυτές υποθέτουν εσφαλμένα ότι το μείζον πρόβλημα είναι η διαχείριση παραβλέποντας την εσωτερική δομή της παραγωγής και του τελικού προϊόντος.

Η ανάπτυξη τέτοιων δημόσιων διαχειριστικών μηχανισμών μπορεί να δώσει πρόσκαιρες λύσεις σε πρώιμα στάδια ανάπτυξης και σε περιβάλλον ελλειμματικού ανταγωνισμού.

Μακροπρόθεσμα τέτοιοι μηχανισμοί λειτουργούν καταστροφικά αφού με την παρουσία τους αδρανοποιούν τις υγιείς δυνάμεις, δημιουργούν ένα δίχτυ ασφαλείας που οδηγεί στην συνεχώς λιγότερη προσπάθεια. Έτσι όταν η οικονομία έρθει αντιμέτωπη με τον πραγματικό ανταγωνισμό καταρρέει επειδή τα δομικά της στοιχεία δεν της επιτρέπουν να αντιμετωπίσει τον πραγματικό κόσμο.

            Στο ίδιο μήκος κύματος και στην ίδια πολιτική αντίληψη κινείται, όπως τελικά παρουσιάστηκε, και η δημιουργία του Κερκυραϊκού Φορέα Τουρισμού.  ( Με πρότυπο το εμφανιζόμενο ως επιτυχές παράδειγμα της Ρόδου η οποία, όμως, βιώνει φέτος μια πρωτοφανή μείωση των αφίξεων της τάξης του 50%!!!.)

 

            Επί σειρά ετών και σε κάθε ευκαιρία έχει εντοπιστεί  και εκφραστεί μια νέα ανατρεπτική, για τα τοπικά μας πράγματα, πρόταση η οποία μπορεί να δώσει λύσεις και να δημιουργήσει θετικές συνθήκες ανάπτυξης για την παραπαίουσα τουριστική μας οικονομία. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή εκείνο που αποτελεί κομβικής σημασίας έλλειμμα είναι η ανάπτυξη συντονιστικών μηχανισμών συν-αντίληψης, συν-απόφασης και ελέγχου.

            Φέτος με ιδιαίτερη ικανοποίηση και ενδιαφέρον παρακολουθούμε μια τέτοια προσπάθεια  την οποία καταβάλουν οι Δήμοι και οι Τουριστικοί φορείς του τόπου. Η δημιουργία του άτυπου έως σήμερα συντονιστικού οργάνου κινείται σε σωστή κατεύθυνση και  δίνει δείγματα γραφής. Αν το πείραμα αυτό αποκτήσει μια διακριτή και σταθερή δομή και αγκαλιάσει σιγά – σιγά το σύνολο της τουριστικής μας βιομηχανίας (από τον πολιτισμό, ως στοιχείο οικονομικής ανάπτυξης, έως το περιβάλλον και την ποιοτική αναβάθμιση προϊόντων και υπηρεσιών) χωρίς να χάσει τον συντονιστικό και ελεγκτικό του ρόλο, τότε τα αποτελέσματα της λειτουργίας του θα είναι σημαντικά.

            Λειτουργώντας συντονιστικά ανάμεσα στο σύνολο των δυνάμεων που συν-διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος, δεν αδρανοποιεί δυνάμεις αλλά αντίθετα τις ενισχύει μέσα από την συντονιστική λειτουργία. Έτσι οι υγιείς εσωτερικές δυνάμεις της τοπικής οικονομίας μπαίνουν συνεχώς μπροστά στον πήχη της βέλτιστης απόδοσης και αναμετριούνται και κρίνονται με αυτόν.

            Η δυναμική επομένως της προσπάθειας είναι τεράστια και ξεπερνάει κατά πολύ τα τετριμμένα του παρελθόντος χαρακτηριστικό του οποίου ήταν η συνεχής αποστράτευση και αδρανοποίηση των υγιών δυνάμεων της οικονομίας και της κοινωνίας.

            Οι φορείς και τα πολιτικά πρόσωπα της Κέρκυρας και της Επτανήσου θα πρέπει σύντομα να αποτινάξουν την σκόνη του παρελθόντος και να ενισχύσουν και να αντιγράψουν την σοβαρή αυτή προσπάθεια.

            Οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος του θετικού άλματος που συνεπάγεται, για την ανάπτυξη του τόπου, αυτό το πρώτο βήμα και να βαθύνουν την προσπάθεια τους δίνοντας, σύντομα, διακριτή μορφή και δομή με σταθερό σημείο αναφοράς, στο εγχείρημα τους και βαθαίνοντας την κοινωνική μόχλευση.

            Σε αυτό το πλαίσιο μια ΕΤΙΝ του μέλλοντος δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο από το εξειδικευμένο συντονιστικό όργανο των τεσσάρων νομαρχιακών συντονιστικών οργάνων (αφήνοντας κατά μέρος τα παιδικά όνειρα για μετατροπή της σε Δημόσια Εταιρεία Τουρισμού με την νεκρανάσταση ενός παρωχημένου κρατισμού).

 

            Απομένει τελικά να απαντηθεί από το πολιτικό προσωπικό της Επτανήσου και ειδικότερα της Κέρκυρας το αρχικό ερώτημα με τα συνακόλουθα του:

-         Λογική απορροφητικότητας ή λογική αποτελεσματικότητας;

-         Λογική του χθές ή σύγχρονη λογική ανάπτυξης του σήμερα;

-         Λογική τύπου ΕΤΙΝ ή λογική ανάπτυξης;

 

 Ο καθένας θα κριθεί από τις απαντήσεις που θα δώσει. Το κακό είναι πως όλοι εμείς θα πληρώσουμε τις όποιες λάθος απαντήσεις δοθούν.

 

 Οθων Μιχαλάς

Μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου, Υπεύθυνος Προγραμμάτων

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σουCopyright 2002 -2004© Othon Michalas website - all rights reserved
@portal